Rozhovor v aktuálním čísle Votických novin

16.09.2013 10:21

Ordinace veterinárních lékařů celoročně plní pacienti, kteří bojují s invazí blech, vší, všenek, zákožek či trudníků. Proto by majitelé psů a koček měli své čtyřnohé mazlíčky před vnějšími parazity chránit po celý rok. Na přelomu srpna a září se totiž začíná objevovat další, poněkud netradiční, parazit. Jedná se o sametku podzimní, jejíž výskyt je většinou opravdu jen sezónní.
    Na zvířatech neparazituje dospělý roztoč, ale larva. Šestinohé larvičky, oranžového až sytě červeného zbarvení, můžete na těle napadeného zvířete nejčastěji objevit v meziprstí. K dalším typickým místům patří jemná kůže ve slabinách, okolí očí, čenichu či řitního otvoru. Lidé se často domnívají, že sametky patří mezi krev sající parazity. Ve skutečnosti se larvičky živý pouze natrávenými buňkami.
    „Postižená místa jsou extrémně svědivá, proto u napadených jedinců pozorujeme v první fázi neklid a úporné drbání. Při prohlídce nacházíme na kůži kolonie parazitujících sametek, které jsou díky svému zbarvení téměř nepřehlédnutelné. Jejich výskyt doprovází podrážděná pokožka, která u citlivých jedinců může přejít až v alergickou reakci. Parazitózu vyvolanou sametkami označujeme jako trombikulózu. Sametky však napadají nejen psy, ale i další teplomilné živočichy včetně člověka.“ popisuje průběh parazitózy MVDr. Petr Chomát, který během posledního srpnového týdne ošetřil ve své ordinaci již tři psy postižené trombikulózou.
    Majitelka parson russel teriéra odhalila u své feny 0,5 mm velké parazity poté, co si začala fenka vykusovat srst na tlapkách. „V první fázi jsem sametky mechanicky odstranila, fenku jsem vykoupala a následně navštívila svého veterinárního lékaře, který mi doporučil vhodné antiparazitikum.“ doplňuje správný postup majitelka feny Petra Křiváčková.

Lucie Spálenková